Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Openbare besluiten college B&W

dinsdag 18 juli 2023

10:00 - 16:00
Locatie

B&W-kamer

Voorzitter
Anja Schouten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Hamerstukken
  3. 2.1

    Tenminste eens per vier jaar stellen de burgemeesters en de hoofdofficier van justitie van de politie-eenheid Noord-Holland het beleidsplan voor de eenheid vast. Doel van het beleidsplan is een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de inwoners van de gemeenten in de eenheid Noord-Holland. Voorafgaand aan het vaststellen van het beleidsplan, horen de burgemeesters hun gemeenteraden over het ontwerpbeleidsplan. Na het verwerken van de reacties van de gemeenteraden wordt het IMV 2024-2027 op 9 november 2023 ter vaststelling geagendeerd in het RBOP.

  4. 2.2

    In Alkmaar zijn 12 regionale trainingscentra (RTC’s) actief. De RTC’s zetten zich in om het talent van regionale sporttalenten verder te ontwikkelen. De gemeente Alkmaar heeft een subsidierelatie met de RTC’s. . Een geldige samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, het RTC en het topsportloket is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze subsidie. De laatst ondertekende samenwerkingsovereenkomst verliep op 31-12-2022.

  5. 2.3

    Op grond van het Besluit omgevingsrecht moet de gemeente beschikken over een actueel beleids- en uitvoeringskader voor de milieutaken van het omgevingsrecht. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) geeft voor Alkmaar uitvoering aan deze taken. Met de vaststelling van het uitvoeringsprogramma en het jaarverslag wordt voldaan aan de wettelijke eisen.

  6. 3
    Bespreekstukken
  7. 3.1

    Jaarlijks wordt voor het team handhaving openbare ruimte een uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit programma beschrijft de prioriteiten waarop het team wordt ingezet. De prioriteiten van het programma 2023 richt zich op de volgende thema’s:

    • Sociale veiligheid (jeugdoverlast, dak- en thuislozen en drugsoverlast)
    • Ondermijning (bestuurlijk toezicht prostitutie, digitaal opkopers register)
    • Verkeerzaken algemeen en parkeren
    • Overlast op het water en vuurwerkoverlast (seizoensgebonden thema’s)

    De vaststelling van het uitvoeringsprogramma 2023 stond eerder geagendeerd voor het college, maar de daadwerkelijke vaststelling is door politieke situatie niet gerealiseerd.

  8. 3.2

    Ter uitvoering van de motie ‘Op eigen wieken drijven’ van de gemeenteraad van 28 november 2022 en het coalitieakkoord 2023-2026 is in samenwerking met een externe partij en diverse vakafdelingen binnen de organisatie een beleidskader voor kleine windturbines in Alkmaar ontwikkeld. Het beleid voorziet in mogelijkheden voor plaatsing van boerderijmolens bij agrarische bedrijven. Plaatsing is alleen mogelijk bij een erf-ensemble van ruim voldoende omvang. Ook het beleidskader met toetsingscriteria voor kleine windturbines tot 9,5m uit 2016 is zoveel mogelijk geïntegreerd. Er wordt voorgesteld om het beleidskader vrij te geven voor raadpleging en in te stemmen met het voorstel voor het participatieproces. De raad wordt over de stand van zaken geïnformeerd via bijgevoegde raadsinformatiebrief.

  9. 3.3

    Het doel van de tijdelijke subsidieregeling SPUK Impuls Jongerencultuur is om een impuls te geven aan de actieve beoefening en deelname aan cultureel aanbod door jongeren woonachtig in de gemeente Alkmaar. Daarmee dragen we bij aan het algemeen welzijn, persoonlijke ontwikkeling en de weerbaarheid van jongeren.

  10. 3.4

    Voor de locatie van het voormalig Restaurant Koekenbier is er een nieuwbouwplan ontworpen. Er is sprake van draagvlak, ruimtelijke kwaliteit en het plan voldoet aan alle beleidskaders. Het voor deze ontwikkeling benodigde ontwerpbestemmingsplan kan ter inzage gelegd worden.

  11. 3.5

    In de polder achter de woning aan de Oostgraftdijk 92a is Vof Stal Van Tiel gevestigd. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in het fokken van springpaarden. De familie Van Tiel heeft de wens de voorzieningen verder te professionaliseren door een schuur te bouwen, paddocks en een paardenbak aan te leggen.


    De buren zijn bij de planontwikkeling betrokken en hebben invloed gehad op de keuzes voor de inrichting van het perceel. De ruimtelijke kwaliteit, de verkeerssituatie en het dierenwelzijn verbeteren doordat er straks meer spullen binnen opgeslagen kunnen worden en de paarden bij drassige weilanden voor de dagelijkse beweging niet meer met een trailer verplaatst hoeven te worden.


    Het ontwerpbestemmingsplan kan ter inzage gelegd worden.

  12. 3.6

    Op 29 maart 2019 is de verordening winkeltijden Alkmaar 2019 van kracht geworden. Tijdens het vaststellen van deze verordening door de gemeenteraad is afgesproken om de verordening na 2 jaar te evalueren. De evaluatie was in eerste instantie gepland in het begin van 2021. In verband met de toen geldende Covid-19 maatregelen is besloten deze evaluatie op een later moment uit te voeren.

  13. 3.7

    De parkeerdruk in de Friesepoort en het Ooievaarsnest behoren tot de hoogste in de gemeente Alkmaar. Deze wordt volgens buurtbewoners voor een groot gedeelte veroorzaakt door inwoners van en bezoekers aan de binnenstad. Het verzoek voor het houden van een enquête is in januari 2023 gehonoreerd en in maart 2023 in 3 gedeelten van de wijk uitgevoerd. Er is groot draagvlak voor het houden van een proef met vergunningshoudersparkeren. De response- als voorstanderspercentages liggen (ver) boven de gestelde 60% die in de verordening zijn vastgelegd. Daarnaast hebben inwoners van drie straten (Lepelaarstraat, gedeelte Munnikenweg en Overtoom) handtekeningenacties uitgevoerd om ook mee te mogen doen aan een proef.
    Voorgesteld wordt om een proef met vergunninghoudersparkeren te starten.

  14. 3.8

    De initiatieffase van de bestuursopdracht dorpshuisfuncties in Stompetoren en Schermerhorn naar een mogelijke ontwikkeling van een dorpshuis al dan niet in combinatie met woningbouw is het resultaat van een samenwerking met de betrokkenen van de verschillende verenigingen waarmee afgelopen jaar frequent is afgestemd

  15. 3.9

    Het laatste beleidskader minimabeleid is vastgesteld in 2017. Het beleidskader schuldhulpverlening is vastgesteld in 2018. Sindsdien is er op maatschappelijk en politiek vlak veel veranderd. Bijgevoegd beleidskader is een integraal stuk waar de kaders voor het armoede- en schuldhulpverleningsbeleid voor de jaren 2024 – 2027 worden vastgelegd.

  16. 3.10

    Op 22 februari 2018 is het Pact ‘Wonen met ondersteuning, commitment op leefbaarheid’ ondertekend door gemeenten, zorgaanbieders en corporaties. Dit Pact is gericht op de woonzorgvraag van kwetsbare inwoners in de regio Alkmaar, waaronder inwoners die na Jeugdzorg, Beschermd wonen of de Maatschappelijke opvang zelfstandig kunnen wonen.


    De regiogemeenten hebben voor de periode 2020 tot 2023 raamafspraken met corporaties opgesteld voor het aantal benodigde woningen.


    De raamafspraken 2023 tot 2025 bouwen hierop voort. De raamafspraken worden door de colleges en corporaties in de regio Alkmaar vastgesteld.


    Voor senioren/ouderen met een zorgvraag worden geen raamafspraken opgesteld; in de regionale netwerkorganisatie VONK (Vitaal Oud Noord-Kennemerland) is deze doelgroep wel nadrukkelijk in beeld.

  17. 3.11

    De huidige nadere regels voor onderhoud en restauratie aan monumenten dateert uit 2019, er waren correcties, verruiming en vernieuwing van de regels nodig om beter aan te sluiten bij de praktijk. Met de aangepaste nadere regels worden eigenaren van monumenten, beeldbepalende panden, panden in gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezichten financieel ondersteund voor het behoud en versterken van de cultuurhistorische waarden en de historische beeldkwaliteit.

  18. 3.12

    Sinds 2012 zet de gemeente Alkmaar in samenwerking met het ministerie van OCW in op het vergroten van de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI+-gemeenschap. Op dinsdag 7 februari 2023 heeft het college van Alkmaar besloten de samenwerking met het ministerie van OCW voor het regenboogstedenproject verder voort te zetten.Ter besluitvorming ligt het Regenboogmeerjarenplan 2023-2026 dat tevens dient als aanvraag van de OCW-subsidie.

  19. 4
    Raadsinformatie
  20. 4.2

  21. 4.3

  22. 4.4

  23. 4.5

  24. 4.6

  25. 5
    Ingekomen stukken
  26. 5.1

    Op de agenda van het college staat elke week het VNG lobbymemo. Het is echter nu reces en het eerstvolgende memo verschijnt op 5 september.