Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Openbare besluiten college B&W

dinsdag 21 februari 2023

10:00 - 16:00
Locatie

B&W-kamer

Voorzitter
A.M.C.G. Schouten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Hamerstukken
  3. 2.1

    Op 15 maart zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Het college neemt een aantal
    besluiten op grond van de Kieswet. Nieuw is de wijze van uitslagvaststelling. Daarvoor is een nieuw hoofdstuk opgenomen in de Kieswet.
    Het Gemeentelijk Stembureau (GSB) stelt de dag na de verkiezingen in het openbaar de verkiezingsuitslag vast. Het GSB controleert de processen-verbaal van de stembureaus, voert eventuele hertellingen uit en voert de uitslag in in de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV).

  4. 2.2

    Bij brief van 19 januari 2023 verzoekt Theater De Vest de voorziening groot onderhoud om te vormen naar een stelsel met een bestemmingsreserve. Dat resulteert in aan aantal voordelen w.o. stabielere huisvestingskosten en planmatig onderhoud en gestructureerd georganiseerde vervangingsinvesteringen met beter inzicht op de materiele vaste activa. Dit verzoek om toestemming is mede gebaseerd op de bestuurlijke beleidslijn reservevorming bij gesubsidieerde instellingen van 17 mei 2022.

  5. 3
    Bespreekstukken
  6. 3.1

    De voortgangsrapportage geeft inzicht in de status van de uitvoering van de regionale energiestrategie (RES) Noord-Holland Noord, of bijsturing nodig is en wanneer de herijking van de RES (2.0) nodig zal zijn. Conclusie is dat de operationele doelen “zoekgebieden verankerd in omgevingsbeleid in 2022” en “beleid voor participatie en financiële participatie in 2022” achterblijven. Dit geeft aanleiding om hierover nieuwe gezamenlijke afspraken te maken.

  7. 3.2

    Doel van het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) is om sturing te geven aan het energiesysteem van de toekomst. Dit is van belang om bij te dragen aan de oplossing van de problematiek rond de netcongestie. In het pMIEK wordt een afwegingskader gehanteerd voor investeringen in prioritaire projecten op het gebied van de energie infrastructuur en worden concrete prioritaire projecten aangewezen. De gemeenten zijn in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op het concept pMIEK, alvorens besluitvorming door GS plaatsvindt. In de reactie van de Regio Alkmaar wordt op hoofdlijnen ingestemd met de pMIEK: de Regio Alkmaar heeft prioriteit voor investeringen in de energie infrastructuur.

  8. 3.3

    Het Rijk voert nationale regie op de ruimtelijke ordening. De twaalf provincies is gevraagd om samen met gemeenten en waterschappen de opgaven en doelen uit de nationale programma’s ruimtelijk te vertalen, in te passen en te combineren met decentrale opgaven. De bedoeling is dat Rijk en provincie in oktober 2023 in samenspraak tot een ruimtelijk arrangement per provincie komen, waarin duidelijk wordt welke ruimtelijke keuzes nodig zijn en waar ruimtelijke opgaven realiseerbaar zijn. Het ruimtelijk arrangement is een afspraak tussen het Rijk en de provincie. Met bijgevoegde brief wordt bestuurlijk input geleverd aan het college van Gedeputeerde Staten over de belangrijkste ruimtelijke opgaven.

  9. 3.4

    De regio Noord-Holland Noord (NHN) heeft in 2020 een regionale Woondeal opgesteld. Deze is ook ondertekend door de provincie. Eind 2021 is in een bestuurlijk overleg tussen de regio en voormalig minister Ollongren afgesproken om de samenwerking tussen het Rijk, de regio en de provincie vorm te gaan geven door in kaart te brengen wat de exacte regionale woningbouwopgave is, welke infrastructurele maatregelen nodig zijn en wat daarvoor specifiek nodig is om deze opgave te realiseren. De regio heeft de resultaten van deze verdieping gebundeld in het Addendum. Tijdens het opstellen van dit Addendum heeft de nieuwe minister de Jonge aangekondigd met alle regio’s afspraken te gaan maken in het kader van de nationale woon- en bouwagenda. Dit heeft geleid tot een nieuwe Woondeal die u hierbij ontvangt. In het Bestuurlijk Overleg wonen Noord-Holland Noord van 7 februari 2023 is gebleken dat het Rijk, de provincie en de gemeenten overeenstemming hebben over deze Woondeal Noord-Holland Noord. Deze wordt nu ter besluitvorming aangeboden aan de minister, de provincie en de gemeenten.

  10. 3.5

    Het beheerplan bestaat uit een meerjarig onderhoudsplan (MJOP). Het beheerplan beschrijft op hoofdlijnen de onderhoudswerkzaamheden om de objecten in stand te houden en geeft tevens meer inzicht en controle over de financiën die daarmee samenhangen. Dit is een belangrijke eerste stap in een verdere professionalisering van het beheer van de gemeentelijke objecten. Uitgangspunt hierbij is dat conform Vastgoedbeleid voor de objecten permanent in exploitatie een gemiddelde conditiescore van 3 (redelijke staat van onderhoud) wordt nagestreefd en voor de monumentale objecten een conditiescore van 2 (goede staat van onderhoud) wordt nagestreefd. Voorgesteld wordt om een voorziening ‘groot onderhoud gemeentelijke objecten’ in te stellen, waaruit de werkzaamheden voor het groot onderhoud kunnen worden betaald conform het Besluit begroting
    en verantwoording provincies en gemeenten (BBV).

  11. 3.6

    Met Stichting Groeimee is er een contract voor de inzet van de jeugd- en gezinscoaches in het VO in regiogemeenten Alkmaar. Dit contract loopt tot en met 2022. Voor deze overeenkomst bestaat de mogelijkheid om deze nog met één jaar te verlengen. Voorgesteld wordt om van deze verlengingsmogelijkheid gebruik te maken en de tarieven te indexeren voor 2022 en 2023. Omdat het een regionaal contract betreft, ligt het besluit voor bij de colleges van de gemeenten in regio Alkmaar. Voor een nieuw contract per 2024 wordt een inkooptraject gelopen.

  12. 3.7

    Met Stichting Groeimee is er een contract voor de inzet van de jeugd- en gezinscoaches in het VO in regiogemeenten Alkmaar. Voorgesteld wordt om de tarieven te indexeren voor 2023 te indexeren volgens de indexeringsmethodiek zoals de regio die toepast voor jeugdhulp. Op 13 december 2022 heeft het college een positief besluit genomen om deze lasten te dekken uit de algemene reserve. Rectificatie van dit eerder genomen besluit is nodig vanwege gewijzigd budget waaruit de lasten gedekt kunnen worden.

  13. 4
    Raadsinformatie
  14. 4.1

    Bij de rondvraag van de commissie sociaal op 12 januari jl. zegde de portefeuillehouder toe de gemeenteraad iedere 4 werken te informeren over de stand van zaken met betrekking tot het verstrekken van ontbijt op scholen.

  15. 4.2

  16. 4.3

    Conform onze beantwoording d.d. 1 februari 2022 van de Motie ‘Hoge bomen vangen te veel wind’ (d.d. 4 november 2021) zijn onderzoeken uitgevoerd en is advies ingewonnen. De resultaten daarvan worden aan de Raad gepresenteerd tijdens de Raadsinformatiebijeenkomst op 15 maart. De vorm van de bijeenkomst betreft een technische presentatie van de uitkomsten van de onderzoeken en bijbehorende adviezen, consequenties voor de bomen rondom de molen van Piet en het vervolgproces (benodigd ihkv procedure aanvraag Omgevingsvergunning).

  17. 4.4

    In het kader van de actieve informatieplicht wordt de raad via deze brief op de hoogte gesteld over de aantallen nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd in 2022 en (naar verwachting) tot stand komen in 2023, 2024 en 2025. De informatie over de opleveringen in 2022 dient tevens als toelichting bij de cijfers die zijn opgenomen in de Jaarrekening 2022.

  18. 4.6

  19. 4.7

  20. 4.8

    In de raadsvergadering van 15 december 2022 is een motie aangenomen van Partij voor de Dieren en Christen Unie over Geen boete op compassie, een initiatief om de beleidsregels giften, schadevergoedingen en vermogensvrijstelling in de Participatiewet ruimhartiger toe te passen.

  21. 4.11

  22. 4.12

  23. 4.15

  24. 5
    Ingekomen stukken
  25. 5.1

  26. 5.3