Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Openbare Besluiten College B&W

dinsdag 29 maart 2022

10:00 - 16:00
Locatie

B&W-kamer

Voorzitter
A.M.C.G. Schouten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Openbare besluiten
  3. 2.1

    In februari 2021 is de ‘visie Alkmaarse binnenwateren 2021-2026’ vastgesteld. De doelen waren om op korte termijn acute overlast tegen te gaan, op middellange termijn de wildgroei van bootjes tegen te gaan en op lange termijn duurzaam varen te stimuleren. De eerste maatregelen zijn in 2021 uitgevoerd en geëvalueerd. Dit voorstel vraagt een geluidsverbod op het water voor het vaarseizoen 2022.

  4. 2.2

    Ondernemend Alkmaar heeft bij de gemeente een verzoek gedaan voor het bekostigen van de extra gemaakte kosten voor het haalbaarheidsonderzoek voor de oprichting van het Ondernemersfonds Alkmaar. Deze kosten zijn nodig geweest om een brede draagvlakmeting uit te voeren waarmee het Ondernemersfonds Alkmaar nu succesvol is opgericht. Met dit collegevoorstel kent Alkmaar een financiële bijdrage toe aan Ondernemend Alkmaar van 50% van de gemaakte kosten.

  5. 2.3

    De prijzen die de gemeente hanteert bij uitgifte van gemeentegrond worden (in principe) jaarlijks herzien in de Nota Grondprijzen. Bij de bepaling van de grondprijs wordt zoveel mogelijk met marktconforme grondprijzen gerekend. De Nota Grondprijzen 2022-2023 geeft uitvoering aan de Nota Grondbeleid 2022 waarin de kaders van het grondbeleid zijn vastgesteld. Deze Nota Grondprijzen loop tot en met 2023 en geldt voor het gehele grondgebied.

  6. 2.4

    De corporaties hebben op 28 februari een brief gestuurd aan de wethouders Wonen in de Regio Alkmaar. Daarin roepen zij op om een verplicht aandeel sociale huurwoningen bij woningbouw vast te leggen in beleid. In de antwoordbrief aan de corporaties wordt gewezen op de reactie van het college van 25 januari jl. op de door de raad aangenomen motie ‘meer sociale huur’ waarbij is toegezegd dat er bij ontwikkelende partijen op wordt aangestuurd dat binnen de 1/3 sociaal een substantieel deel sociale huurwoningen wordt gerealiseerd.

  7. 2.5

    Iedere Nederlandse gemeente is verplicht om jaarlijks een zelfevaluatie uit te voeren op het gebied van informatiebeveiliging, de zogenaamde Eenduidige Normering Single Information Audit (ENSIA). De ENSIA zelfevaluatie is op een aantal onderdelen door een externe auditor getoetst. Deze onderdelen zijn vastgelegd in de Collegeverklaring informatiebeveiliging Digid en Suwinet. Voor een aantal individuele verantwoordingen aan toezichthouders (BAG, BGT, WOZ en BRO) wordt het college gevraagd deze vast te stellen.

  8. 2.7

    De fracties van GL, CU en LA hebben ons op 27 februari 2022 raadsvragen gesteld over de opvang van vluchtelingen uit Oekraine, TAQA en Gazprom. Dit voorstel is een reactie op de vragen.

  9. 2.8

    Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) en het Besluit geluidhinder (Bg) moeten woningen die in 1986 een geluidbelasting tussen de 60 en 70 dB(A) ondervonden, worden gesaneerd. Dat betekent dat er geluidwerende voorzieningen aan de (104) woningen worden aangebracht. Op grond van de Subsidieregeling sanering verkeerslawaai (Ssv) kan voor de voorbereiding en uitvoering van de sanering subsidie worden aangevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  10. 2.9

    Op 10-03-2022 ondertekenden HVC en Alkmaar de DVO voor de afvalinzameling door HVC per 01-06-2022. De Afvalstoffenverordening en het Uitvoeringsbesluit moeten hierop te worden aangepast.

  11. 2.10

    Op 10-03-2022 ondertekenden HVC en Alkmaar de DVO voor de afvalinzameling door HVC per 01-06-2022. De Afvalstoffenverordening en het Uitvoeringsbesluit moeten hierop worden aangepast.

  12. 3
    Ingekomen stukken
  13. 3.1

  14. 3.2