- Locatie
B&W-kamer
- Voorzitter
- A.M.C.G. Schouten
Agendapunten
-
1
Bijlagen
-
2Hamerstukken
-
2.1
Luuk van Heeswijk is voor een tijdelijke periode van twee maanden (01/10/22 tot en met 31/11/22) voor een zogeheten werkstage als senior handhaver, vanuit de gemeente Hollands Kroon, als nieuw lid toegevoegd aan het team Handhaving van de gemeente Alkmaar. Om de geldende wet- en regelgeving in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening en Verordening Fysieke Leefomgeving te kunnen handhaven is het van belang dat hij/zij wordt aangewezen als toezichthouder openbare ruimte.
Bijlagen
-
2.2
Stichting Welzijn Ouderen Schermer (SWOS) is een organisatie die subsidie vanuit de gemeente Alkmaar ontvangt om activiteiten voor inwoners aan te bieden. De huidige statuten van de SWOS zijn momenteel achterhaald en zij hebben deze herzien. Volgens artikel 12 van de huidige statuten is hiervoor goedkeuring van het college vereist. Hier wordt vanuit strategisch juridisch advies geen bezwaar voor gezien.
Bijlagen
-
3Bespreekstukken
-
3.1
De fractie GL heeft ons op 11 oktober 2022 raadsvragen gesteld over de demonstratie op 8 oktober 2022.
Bijlagen
-
3.2
De fractie VVD heeft ons op 19 oktober 2022 raadsvragen gesteld over de demonstratie op 8 oktober 2022 ‘Kleurrijk was het thema, respectloos was de houding’.
Bijlagen
-
3.3
De fractie OPA heeft ons op 7 oktober 2022 raadsvragen gesteld over camerabewaking.
Bijlagen
-
3.4
Het agrarisch bedrijf aan Noordervaart 115 wenst in zijn eigen energiebehoefte te voorzien door een windturbine te plaatsen en heeft daarvoor bij het college een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Het bestemmingsplan Landelijk Gebied staat de windmolen echter niet toe. Medewerking aan het bouwplan is alleen mogelijk op basis van een uitgebreide omgevingsvergunningenprocedure. Onderdeel van deze procedure is de vraag aan de raad of hij een ontwerp verklaring van geen bedenkingen (hierna: VVGB) voor het bouwplan wil afgeven. Dit betreft een bevoegdheid die in de Wabo is geregeld en uitsluitend toekomt aan de raad (artikel 2.27, lid 1, Wabo). Zonder de ontwerp-VVGB kan het college geen ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage leggen en geen vergunning verlenen.
Bijlagen
-
3.5
• In het coalitieakkoord staat de algemene bepaling dat in woningbouwprojecten 30% sociale-huur moet worden gerealiseerd, waarbij voor kleine projecten compensatie mogelijk is. In bijgevoegd document is die bepaling uitgewerkt.
• Voor bouwende partijen en de gemeente is het van belang dat duidelijk is welke criteria gelden voor de bouw van (sociale-huur)woningen. In de nog op te stellen Woonvisie wordt het gemeentelijk beleid nader vastgelegd. Tot het zover is, wordt duidelijkheid geboden met bijgevoegd document.
• Dit document vervangt het document dat in 2020 is vastgesteld dat uitging van de toen geldende norm van 1/3 sociaal.Bijlagen
-
3.6
De Omgevingswet is wederom uitgesteld. Dit heeft tot gevolg dat de voorgestelde benoeming van leden voor de nieuw te vormen Commissie omgevingskwaliteit Alkmaar (nu: Welstand- en Monumentencommissie Alkmaar) wederom vertraging oploopt terwijl een deel van de leden aan het eind van hun lopende termijn zijn gekomen. Een volledig nieuwe Welstand- en monumentencommissie voor de termijn totdat de Omgevingswet in werking treedt is niet verstandig omdat dan deze commissie geen enkele ervaring heeft binnen het Alkmaarse. De huidige werkwijze voor het beoordelen van de redelijke eisen van welstand blijft grotendeels hetzelfde.
Bijlagen
-
3.7
De gemeente heeft vier verschillende erfpachtcontracten gesloten met de AMHC voor wat betreft de sportaccommodaties. Al deze erfpachtcontracten hebben verschillende looptijden en kennen verschillende erfpachtvoorwaarden. Eén van de overeenkomsten is geëindigd en moet verlengd worden. Een geschikt moment om de looptijden en de erfpachtvoorwaarden van alle percelen die in erfpacht zijn uitgegeven ten behoeve van AMHC gelijk te trekken.
Bijlagen
-
3.8
De gemeente Alkmaar hanteert het stelsel van voortdurende erfpacht, opgeknipt in tijdvakken van 50 jaar. Na elk tijdvak kunnen de erfpachtvoorwaarden (met name de canon) worden aangepast. De eerste tijdvakken lopen af in 2028. Door nu keuzes te maken over de erfpachtvoorwaarden vanaf 2028 biedt de gemeente aan bewoners zekerheid over hun woonsituatie.
Bijlagen
-
3.9
Het laatste beleidskader minimabeleid is vastgesteld in 2017 en kende een initiële looptijd tot 2021. Sinds 2017 is er op maatschappelijk en politiek vlak veel veranderd, daarom is een actualisatie van dit beleidskader opgesteld. Deze actualisatie is een integraal stuk waar de kaders voor het minimabeleid en schuldhulpverleningsbeleid voor de komende jaren worden vastgelegd. In dit stuk beschrijven we hoe we door het versterken van de bestaanszekerheid en het voorkomen van schulden, de komende jaren aandacht geven en ondersteuning bieden aan inwoners die moeilijk rondkomen. Deze kaders sluiten aan bij de huidige werkelijkheid en bevatten de vertaling van de ambities van het nieuwe college.
Bijlagen
-
3.10
De fractie VVD heeft ons op 31 oktober 2022 raadsvragen gesteld over Agenda AB GGD HN 2 november 2022, Liever transparantie dan geheimhouding.
Bijlagen
-
4Ingekomen stukken
-
4.1
Bijlagen
-
4.2
Het college heeft stukken opgevraagd behorende bij de besluiten:
- Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds
- Energie Concept Energievisie NHN
- Energie Intentieovereenkomst OER-project A9-A5-A22
- RES Monitor NHN, actualiteiten en update RES-motiesBijlagen
-
4.3
Bijlagen
-
4.4
Bijlagen
-
4.5
Bijlagen
-
4.6
Bijlagen