- Locatie
Stadhuis
- Voorzitter
- Anja Schouten
Agendapunten
-
1
Bijlagen
-
2Hamerstukken
-
2.1
Van een van de zittende leden van de commissie bezwaarschriften is de termijn verstreken. Het lid heeft aangegeven nog een termijn deel te willen nemen aan de commissie. De Verordening bezwaarschriften Alkmaar biedt de mogelijkheid tot herbenoeming
Bijlagen
-
2.2
De daken van de 72 woningen in de wijk de Vier Vierkanten zijn in slechte staat en bestaan volledig uit asbest leien. Saneringskosten zijn hoog, bewoners hebben gevraagd om tegemoetkoming in de kosten door de gemeente. Er is toegezegd dat de mogelijkheden voor een gemeentelijke lening onderzocht zouden worden. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er geen externe financiers zijn voor een lening, waardoor de kosten volledig voor de gemeente zijn. Deze woningen zijn niet de enige woningen in de gemeente met asbest, waardoor je te maken krijgt met precedentwerking.
Bijlagen
-
2.3
Woonwijk de Vier Vierkanten heeft een beeldbepalend uiterlijk, de woningen zijn goed bewaard gebleven. Onder de bewoners is via een enquête onderzocht of en hoeveel draagvlak er is voor de status van beschermd stadsgezicht. Het aantal respondenten ligt relatief laag waardoor de enquête als niet representatief beschouwd kan worden.
Bijlagen
-
3Bespreekstukken
-
3.1
Nederland staat voor een grote maatschappelijke opgave, te weten de opvang van asielzoekers en het
huisvesten van statushouders. De humanitaire urgentie is nog altijd hoog, evenals de noodzaak om de
asielketen te ontlasten. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft gemeenten herhaaldelijk
verzocht om verantwoordelijkheid te nemen voor deze maatschappelijke opgave.
Het college van Burgemeester en Wethouders van Alkmaar wil deze verantwoordelijkheid nemen door
het COA toestemming te geven voor de opvang van maximaal 150 asielzoekers op de Robonsbosweg.
Tegelijkertijd is sprake van een oververhitte woningmarkt en is er een taakstelling voor de huisvesting
van Alkmaarse statushoudersBijlagen
-
3.2
Er is bij het Rijk een Specifieke Uitkering Lokale aanpak Isolatie aangevraagd die bestemd is voor het versneld na-isoleren van bestaande woningen. In de nadere regels die als bijlage 1 zijn bijgevoegd, staan alle voorwaarden van de gemeentelijke subsidie. Hierin staat hoe de rijksgelden worden verdeeld aan particuliere woningeigenaren binnen gemeente Alkmaar. Tevens staat in dit document het subsidieplafond voor deze subsidie. Naast de nadere regels is ook het persbericht toegevoegd wat gedeeld zal worden met de bewoners van gemeente Alkmaar na een akkoord van college én raad.
Bijlagen
-
3.3
De gemeente Alkmaar heeft de ambitie om in 2050 alle woningen aardgasvrij te laten zijn. Een eerste stap hierin is het inzetten op energiebesparing door bijvoorbeeld het isoleren van gebouwen. Door een uitspraak van de Raad van State moet bij de na-isolatie van gebouwen verplicht rekening gehouden worden met de Wet natuurbescherming. Om de na-isolatie van gebouwen toch uit te kunnen voeren, betaalbaar te houden en te combineren met de wettelijk verplichting om verblijfplaatsen van beschermde dieren in deze gebouwen te behouden, dient gewerkt te worden met een soortenmanagementplan.
Bijlagen
-
3.4
Er is gewerkt aan het ontwikkelen van een beleidskader voor kleine windturbines. De afgelopen maanden is uitvoering gegeven aan het bijbehorend participatieplan, waarna het concept beleidskader voor zes weken ter inzage is gegaan. Er zijn naar aanleiding hiervan zeven zienswijzen ontvangen. Er wordt voorgesteld om het beleidskader kleine windturbines en bijbehorend participatieverslag aan de raad ter vaststelling aan te bieden, onder beantwoording van de zienswijzen. Daarnaast is een raadsinformatiebrief ter afronding van de motie ‘Op eigen wieken drijven’ opgesteld. Met het ontwikkelde beleidskader en het uitgevoerde onderzoek naar verdere vereenvoudiging van de procedure en bijbehorende leges voor een aanvraag omgevingsvergunning voor een kleine windturbine is voldaan aan hetgeen in de motie is verzocht.
Bijlagen
-
3.5
In het coalitieakkoord ‘Vertrouwen in Alkmaar Verschil mag er zijn” is opgenomen dat de Hoornse Vaart gereed wordt gemaakt voor een mooie toekomst op de huidige locatie door middel van nieuwbouw of renovatie, waarbij een duurzame oplossing de voorkeur heeft.
Het sportcomplex Hoornse Vaart is (deels) behoorlijk op leeftijd en dat zorgt voor toenemende onderhoudskosten. In dat kader heeft de gemeente onderzoeksbureau Synarchis opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de toekomstmogelijkheden van het sportcomplex Hoornse Vaart. Dit rapport is nu afgerond. Hieruit is het nieuwbouwscenario als meest kansrijk gezien.Bijlagen
-
3.6
Het raadsvoorstel omvat verschillende wijzigingen met betrekking tot besluitvorming van:
- verduidelijking van begrippen;
- de hoogte van de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen vast te stellen aan de hand van het wettelijk tarief;
- het informele tarief voor het persoonsgebonden budget toereikend te maken;
- uitbreiding van de eigen bijdrage naar hulpmiddelen en woningaanpassingen;
- technische wijziging voor de tariefbepaling van de eigen bijdrage voor collectief vervoer.Bijlagen
-
4Raadsinformatie
-
4.1
De fractie VVD heeft ons op 8 februari 2024 raadsvragen gesteld over Bomaanslagen en Schietincident het structureel maken van ANPR camera's.
Bijlagen
-
4.2
In de Commissie Bestuur en Middelen van 2 oktober 2023 is toegezegd om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor het meten van drugsresten in het rioolwater van Alkmaar.
Bijlagen
-
4.3
BAS heeft op 12 februari 2024 artikel 42 vragen gesteld met het onderwerp ‘Ontmoetingscentrum Zuid-West’.
Bijlagen
-
4.4
Bijlagen
-
4.5
Deze brief gaat in op de openstaande toezeggingen met betrekking tot het beleidskader armoedebeleid en schuldhulpverlening, de armoedemonitor en geeft een toelichting op de resultaten van de AlkmaarPas in 2023.
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6Ingekomen stukken
-
6.1
Bijlagen
-
6.2
Bijlagen
-
6.3
Bijlagen
-
6.4
Bijlagen
-
6.5
Bijlagen
-
6.6
Bijlagen