Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W Openbare besluiten college

dinsdag 12 maart 2024

10:00 - 12:00
Locatie

Stadhuis

Voorzitter
Anja Schouten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Hamerstukken
  3. 2.1

    De huidige Algemene Subsidieverordening (Asv) dateert uit mei 2019 en vraagt om actualisatie. Grote wijziging betreft het schrappen van artikel 17 (reserves). Hiervoor in de plaats komt een beleidsregel ter verduidelijking van het standpunt ten aanzien van reserves. Subsidieaanvragen groter dan €100.000 van instellingen die bestemmingsreserves hebben die gevormd zijn met subsidiegeld van de gemeente, worden bestuurlijk afgestemd.

  4. 2.2

    Om als gemeente de taken rond jeugdhulp goed uit te kunnen voeren, is het van belang om hiervoor regels in een Verordening Jeugdhulp vast te stellen.De huidige Verordening Jeugdhulp is sinds 2019 niet meer gewijzigd. De afgelopen jaren zijn echter nieuwe inzichten ontstaan en hebben zich beleidsontwikkelingen voorgedaan die vragen om wijzigingen in de verordening. Denk aan een groeiende vraag naar zorg en de invoering van het nieuwe inkoopkader jeugdhulp regio Alkmaar op 1 januari 2023. Hiervoor is een update van de verordening Jeugdhulp Alkmaar noodzakelijk. Samen met de uitvoering, juridische zaken intern en (regionaal)beleid is gekeken naar de wenselijke en noodzakelijke veranderingen. Het JPRA (Jongerenplatform Regio Alkmaar) heeft geadviseerd in dit proces. Ten slotte is de concept-verordening uitgebreid juridisch getoetst door Schulinck en Victor Advocaten.

  5. 2.3

    In het kader van het onderwijsachterstandenbeleid vullen gemeenten jaarlijks een vragenlijst in over de Lokale Educatieve Agenda en de voor- en vroegschoolse educatie. De Inspectie van het Onderwijs gebruikt deze gegevens voor het maken van een risicoanalyse. Daarnaast heeft de jaarverantwoording het doel om de minister te informeren over de uitvoering van deze taken door de gemeente.

  6. 2.4

    Sinds 2012 ligt de uitvoering van talentencoördinatie bij het Olympische Netwerk Noord Holland. Deze ontvingen jaarlijks een subsidie voor de coördinatie van de talentenontwikkeling in Alkmaar en voor de inzet van de fysieke trainer. Sinds eind 2023 is deze subsidie verlegd naar Alkmaar Sport NV. Het budget kan daarmee toegevoegd worden aan de begrotingssubsidie van Alkmaar Sport NV.

  7. 2.5

    Middels de motie “Digitale munt Alkmaar – Vix” heeft de Alkmaarse gemeenteraad op 22 november 2018 het college verzocht een Vix-rekening te openen en bij wijze van proef betalingen te faciliteren. In 2019 is in de evaluatie uitgesproken dat het gebruik nog niet tot het gewenste succes heeft geleid, maar dat het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken. Wegens het beperkte gebruik van de rekening anno 2024 en het niet doormaken van de beoogde ontwikkeling, wordt geadviseerd het rekeningnummer op te heffen.

  8. 3
    Bespreekstukken
  9. 3.1

    Het weer in Nederland wordt steeds extremer door de opwarming van de aarde. Het doel is om hier in 2050 tegen bestand te zijn en de raad heeft dit ook al in eerdere besluiten aangegeven. In het Beleidsplan Klimaatadaptatie geven we aan hoe we dat gaan doen, waarbij vergroening een van de belangrijkste maatregelen is.


    Juridische borging is belangrijk om ervoor te zorgen dat het beleid wordt uitgevoerd. Dit kan door hiervoor regels op te nemen in het omgevingsplan en via overeenkomsten met ontwikkelende partijen. Het voornemen was om direct na vaststelling van het beleidsplan de raad een voorbereidingsbesluit Omgevingswet te laten nemen waarmee het beleid doorwerkt in het omgevingsplan. Hier zitten echter enkele juridische nadelen aan. In een memo wordt de juridische borging middels een voorbereidingsbesluit nader uitgewerkt. Deze ontvangt het college op korte termijn.

  10. 3.2

    De gemeente Alkmaar zit voor ruimtelijke adaptatie momenteel in een brede samenwerking van 26 gemeentes, PWN, Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Deze samenwerkingsovereenkomst is bedoeld om de samenwerking tussen de 26 gemeenten, PWN en HHNK te borgen en voort te zetten.

  11. 3.3

    In 2023 is in het landelijke Oekraïne overleg de vrijwillige teruggave van overschotten op de door het rijk beschikbare middelen aan bod gekomen. Teruggave is niet verplicht. Besteding van eventuele overschotten in de categorie asielzoekers/statushouders heeft vanuit het ministerie wel de voorkeur. In het raadsvoorstel van de Robonsbosweg (collegebesluit, 5 maart 2024) wordt hieraan tegemoet gekomen.

  12. 3.4

    Door de uitbreiding van het transformatorstation Oterleek aan de Huygendijk vindt een grondruil plaats tussen Stekelbos Caravans en Liander. Er komt een nieuw 50kV-gebouw deels op gronden van het stacaravanbedrijf van Stekelbos Caravans stacaravanbedrijf. Ter compensatie van het ruimteverlies worden er gronden die in eigendom zijn van Liander overgedragen aan Stekelbos Caravans. Die gronden worden gebruikt voor het stacaravanbedrijf. Op deze plaats wordt verharding aangebracht. Er komt geen bebouwing. Het gewenste gebruik is in strijd met de gebruiksregels van het geldende bestemmingsplan.

  13. 3.5

    Er is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor het uitbreiden van de capaciteit van het transformatorstation Oterleek aan de Huygendijk. Met de aanvraag wordt een 50kV-gebouw aan de westzijde van het terrein mogelijk gemaakt en het vermogen van het transformatorstation uitgebreid van 200 MVA naar 420 MVA.

  14. 4
    Raadsinformatie
  15. 4.1

    Beantwoording op de Motie Zonder geld geen gemeente.

  16. 4.2

    Alle stappen van de voorgestelde aanpak voor onderzoek kunstwerk Lucebert  ''Van te veel spektakel wankel je allicht'' zijn uitgevoerd. Als laatste is op 8 januari 2024 een gesprek gevoerd met belanghebbenden. Het voorstel is om op basis van de bevindingen nog enige tijd te wachten met een besluit te nemen over het behoud van het kunstwerk ‘’ Van te veel spektakel wankel je allicht’’.

  17. 4.3

  18. 4.4

    n de raadsvergadering van 27 oktober 2022 is een motie aangenomen van BAS, CDA, GL, LA, SP, CU
    en PVDA over verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.

  19. 4.5

    In de raadsvergadering van 29 januari 2024 is een motie aangenomen van Partij voor de Dieren, Groen Links, VVD, PVDA, FVD, CU, SP, Leefbaar Alkmaar en D66 over “Red padden uit de put”.

  20. 4.6

    De fractie PvdD heeft ons op 7 februari 2024 raadsvragen gesteld over Autobesitas en Deelmobiliteit.

  21. 4.7

    Leefbaar Alkmaar heeft op 21 februari 2024 raadsvragen gesteld over werving van personeel bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

  22. 5

  23. 6
    Ingekomen stukken
  24. 6.1

  25. 6.2

    Besluitenlijst 13 februari, beslispunt 1 PPLG in Statencommissie Landelijk Gebied d.d. 11 maart 2024.
    Besluitenlijst 27 februari, beslispunt 17 Inwerkingtreding van de spreidingswet.

  26. 6.3

  27. 6.4