Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W Openbare besluiten college

dinsdag 9 april 2024

10:00 - 16:00
Locatie

Stadhuis

Voorzitter
Anja Schouten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Hamerstukken
  3. 2.1

    Evenals voorgaande jaren wordt de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG) vooruitlopend op de Jaarrekening voorgelegd aan de raad, in mei, zodat de raad eerst beslist over eventueel gewijzigde kaders van de grondexploitaties, alvorens te beslissen over de actualisaties van de grondexploitaties bij de jaarrekening. De MPG geeft de stand van zaken weer per 1 januari 2024. Dit betekent dat deze aansluit bij de actualisatie van de grondexploitaties voor de Jaarrekening 2023.
    De geheime bijlagen worden ter inzage gelegd bij de griffie en kunnen op afspraak worden ingezien.

  4. 2.2

    Eind 2019 hebben de raden van Regio Alkmaar de Focusagenda 2019-2022 vastgesteld. De Focusagenda is de regionale agenda van Regio Alkmaar op de thema’s wonen, energie innovatie en duurzame bereikbaarheid. De agenda bevat de doelen van de regio op deze thema’s en de strategie om dit te bereiken. De regio-organisatie is opgericht om, langs deze strategie, de gestelde doelen dichterbij te brengen. De uitkomsten van de inhoudelijke en procesmatige aanbevelingen uit de evaluatie van de eerste Focusagenda (bijlage 2) zijn verwerkt in de Focusagenda 2024-2028 (bijlage 1). De eerder benoemde drie focusthema’s blijven het uitgangspunt, waarbij het thema Energie-innovatie is verbreed tot Energie. De benodigde financiële bijdrage blijft ongewijzigd, ter hoogte van € 3,05,- per inwoner.


    De drie thema’s - wonen, energie en duurzame bereikbaarheid - kennen elk hun eigen pad, maar zijn ook met elkaar verweven. In de agenda is daarom sprake van maatwerk per thema maar wordt er ook gezocht naar verbinding tussen de thema’s en verbinding tussen de thema’s en andere ontwikkelingen in de regio alsook bovenregionaal (Noord-Holland-Noord niveau of provinciaal niveau).

  5. 2.3

    De Alkmaarse waterwegen zijn naast beeldbepalend, ook een bron van vermaak en recreatie. Ten tijde van de COVID-19-pandemie is het gebruik van het vaarwater, het aantal gestationeerde vaartuigen, afmeerconstructies en steigers gestegen. Waterrecreatie zorgt voor een levendige gemeente maar heeft ook impact op de leefbaarheid, openbare ruimte en de staat daarvan. Op basis van de visie uit 2021, het coalitieakkoord en de participatie is een projectplan uitgewerkt waarvan de ligkaart criterialijst een onderdeel is. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het recreatieplezier op het water behouden blijft, wel wordt er gekeken naar de veiligheid, doorvaarbaarheid en de kwaliteit van de openbare ruimte. Er wordt alleen geregeld wat echt nodig is, waarbij er zoveel mogelijk wordt aangesloten op bestaande wet- en regelgeving.

  6. 2.4

    De gemeente heeft een plan voor een alternatief tijdelijk stroomnetwerk voor het havengebied in de Boekelermeer ontwikkeld. Het is een collectief systeem waar bedrijven in samenwerking met de gemeente met elkaar gebruik van maken. Dit initiatief moet aan de gemeenteraad worden voorgelegd om wensen en bedenkingen kenbaar te kunnen maken. Het netwerk kan ten laste van de grondexploitatie worden gerealiseerd met uitzondering van de aanschaf van een batterij waarvoor een apart investeringsbesluit nodig is van de gemeenteraad.

  7. 2.5

    De kwaliteit van het zwemwater in zwembad de Hoornse Vaart en de Hout moet als gevolg van de nieuwe Omgevingswet en het onderliggende Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) aan strengere eisen voldoen. Er zijn nieuwe voorzieningen nodig om het water beter te desinfecteren en de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast moeten de zoutelektrolyse systemen (ZES) in de beide zwembaden vervangen worden. Deze investeringen zijn nodig om de continuering van de exploitatie van de zwembaden te behouden.

  8. 2.6

  9. 3
    Bespreekstukken
  10. 3.1

    De fractie OPA heeft ons op 19 maart 2024 raadsvragen gesteld over het terras van restaurant Mylos.

  11. 3.2

  12. 3.3

    Middels deze brief wordt de raad geïnformeerd over de aanpak en de uitkomsten van het behoefteonderzoek.

  13. 4
    Raadsinformatie
  14. 6
    Ingekomen stukken
  15. 6.1

  16. 6.2