- Locatie
Stadhuis
- Voorzitter
- Anja Schouten
Agendapunten
-
1
Bijlagen
-
2Hamerstukken
-
2.1
Op het perceel Oostmijzerdijk 11, gelegen tussen Oostmijzerdijk 10 en Oostmijzerdijk 12, waar vroeger een agrarische woning stond, rust een agrarisch bouwvlak dat echter bedrijfsmatig gezien overbodig is. Het wijzigingsplan betreft het laten vervallen van het agrarisch bouwvlak ten gunste van een op te richten vrijstaande stolp bestaande uit twee burgerwoningen met bijbehorend weiland. De omringende grond die niet meer mag worden bebouwd krijgt een agrarische bestemming. Bij besluit van 14 november 2023 heeft het college ingestemd met het ontwerpwijzigingsplan dat deze herontwikkeling mogelijk maakt. Hierna is het ontwerpwijzigingsplan ter inzage gelegd.
Bijlagen
-
2.2
Ter voorbereiding op de canonherziening van ruim 6.000 erfpachtadressen is een startopdracht geschreven.
Bijlagen
-
2.3
Ter voorbereiding op de canonherziening van ruim 6.000 erfpachtadressen is een startopdracht geschreven. Onderdeel van deze startopdracht is onder andere een tijdelijke regeling die ervoor zorgt dat de ‘Uitvoeringsregeling berekening koopsom bij verkoop bloot eigendom erfpacht’ niet nadelig voor de erfpachter gaat uitpakken. In dit voorstel wordt een tijdelijke oplossing voorgesteld die moet gaan gelden totdat de ‘Uitvoeringsregeling berekening koopsom bij verkoop bloot eigendom erfpacht’ is gewijzigd.
Bijlagen
-
2.4
De Netwerkorganisatie Regio Alkmaar kent geen rechtspersoonlijkheid en in dit voorstel wordt het college gevraagd mandatering voor de uitvoering van de inkoop en het contractmanagement van Jeugdhulp en Wmo (nogmaals) te bekrachtigen.
Bijlagen
-
2.5
In het coalitieakkoord en de agenda Duurzaam Alkmaar (ADA) wordt voorgesteld om het bestaande laadpaalbeleid voort te zetten. Uit analyses van EV-consult blijkt dat er in 4 jaar tijd circa 200 laadpalen op straat moeten worden bijgeplaatst om aan de geprognotiseerde behoefte te kunnen voldoen. Doelstelling is om in de periode van 2024 t/m 2027 net als in 2020 t/m 2023 50 palen per jaar te plaatsen. De criteria voor het plaatsen van extra laadpalen in de stad worden data gestuurd.
Bijlagen
-
2.6
De regio Noord-Holland Noord (NHN) ambieert in haar visie verblijfsrecreatie 2017 de meest vitale verblijfsregio van Nederland te worden. Een tussentijdse evaluatie van de visie, het ontwikkelkader en de werkwijze van regionaal afstemmen ten aanzien van (her)ontwikkelingen, toont aan dat regionale samenwerking een positief effect heeft gehad. Over het algemeen bevestigt de evaluatie de inhoudelijk ingezette koers van de visie uit 2017 en het werken met het regionale ontwikkelkader en de werkwijze van regionaal afstemmen functioneert overwegend goed. Het is belangrijk om de visie en het ontwikkelkader te behouden. Wel kan het ontwikkelkader nog praktischer toepasbaar worden in de beroepspraktijk en ook de regionale afstemming kan in praktisch opzicht verbeteren. Aanbevelingen zijn verwerkt in de werkwijze van regionale afstemming en overige strategische aanbevelingen vragen nader onderzoek en uitwerking.
Bijlagen
-
3Bespreekstukken
-
3.1
Op 25 januari 2018 heeft de gemeenteraad de notitie ‘Informatievoorziening gemeenschappelijke regelingen’ vastgesteld. Dit besluit is bedoeld om de raad in positie te brengen om een meer actieve rol te spelen richting gemeenschappelijke regelingen, zoals die voor het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar. In de notitie is onder meer opgenomen dat de GR-en een kadernota met financiële en beleidskaders moeten aanbieden aan de raad met de mogelijkheid om hierop een zienswijze in te dienen. Deze Kadernota geeft geen aanleiding tot het indienen van een zienswijze.
Bijlagen
-
3.2
Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft op 11 december 2023 de Kadernota 2025 aangeboden aan de deelnemende gemeenteraden. De gemeenteraad wordt gevraagd om een zienswijze te geven en deze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het dagelijks bestuur legt deze vervolgens in maart 2024 voor aan het Algemeen Bestuur ter besluitvorming. Gelijktijdig wordt aan de gemeenteraad het Meerjarenontwikkelplan Brandweer 2024-2027 en aan de burgemeester het Beleidsplan 2024-2027 en het Dekkingsplan 2024-2027 aangeboden. Deze drie stukken gaan niet voor een formele zienswijze
naar de raad maar wel gelijktijdig met de kadernota ter consultatie. Dit in verband met hun onlosmakelijke onderlinge samenhang. De gemeenteraad wordt gevraagd reacties op deze stukken kenbaar te maken.Bijlagen
-
3.3
De gemeente Alkmaar heeft op 14 december 2023 de kadernota 2025-2029 van de gemeenschappelijke regeling Cocensus (Cocensus) ontvangen. De raad wordt gevraagd om uiterlijk 1 maart 2024 een zienswijze te geven op de kadernota 2025-2029. Het Algemeen Bestuur van Cocensus zal, na kennisneming van de zienswijzen van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, op 13 maart 2024 de kadernota 2025-2029 definitief vaststellen.
Bijlagen
-
3.4
Jaarlijks zenden de verbonden partijen een kadernota aan de gemeenten, zo ook het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM). In de kadernota staan plannen voor 2025. De gemeenteraad wordt een zienswijze gevraagd. Na verwerking van die zienswijzen maakt het Recreatieschap RAUM haar begroting voor 2025.
Met de voorgesteld positieve zienswijze volgen we de ingezette koers van bestuursvergadering 12 juli 2023, waarin het recreatieschap RAUM gekozen heeft voor scenario midden (afschalen aantal projecten en vermindering onderhoudsniveau en kosten).Bijlagen
-
3.5
Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) heeft op 13 december jl. de Kadernota 2025 van de OD NHN aangeboden. Gevraagd wordt mogelijke zienswijzen van de raad vóór 1 maart 2024 in te dienen zodat deze verwerkt kunnen worden in de begroting 2025. De Kadernota bevat de meest belangrijke beleidsmatige en financiële thema’s voor de omgevingsdienst en geeft inzicht in de (financiële) gevolgen voor haar deelnemers. De kadernota geeft geen aanleiding om zienswijzen in te dienen.
Bijlagen
-
3.6
Jaarlijks zenden de verbonden partijen de concept kadernota van het volgende jaar naar de deelnemende gemeenten met het verzoek om een zienswijze, zo ook de gemeenschappelijke regeling Zaffier. In de kadernota staan plannen voor 2025. De gemeenteraad wordt naar een zienswijze gevraagd. Na verwerking van de zienswijzen en vaststelling van de kadernota maakt de gemeenschappelijke regeling Zaffier haar begroting voor 2025. Deze begroting wordt later in dit jaar door de GR Zaffier ook voor zienswijzen aan de Raad wordt aangeboden.
Bijlagen
-
3.7
Het dagelijks bestuur van de GGD Hollands Noorden heeft op 12 december 2023 de Kadernota 2025 aangeboden. De raad kan voor 1 maart 2024 een zienswijze geven. Met een zienswijze kan de raad sturen op de beleidsmatige en financiële uitgangspunten voor de begroting van de GGD, die later voor zienswijzen aan de raden wordt aangeboden. Het algemeen bestuur van de GGD behandelt de Kadernota en de ingediende zienswijzen op 13 maart 2024.
Bijlagen
-
3.8
Het college heeft besloten de raad voor te stellen de Gemeenschappelijke Regeling Geestmerambacht over de kadernota 2025als zienswijze te berichten in te stemmen met indexatie conform de Financiële Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen (FUGR), onder voorbehoud dat gemeenten door het Rijk voldoende worden gecompenseerd voor de gestegen lonen en prijzen in 2025. Dit omdat, wanneer een volledige loon- en prijscompensatie van het Rijk voor 2025 uitblijft, de gemeente Alkmaar ook de bijdrage 2025 aan de Gemeenschappelijke Regeling Geestmerambacht mogelijk moet heroverwegen.
Bijlagen
-
3.9
Alkmaar volgt het landelijk vlagprotocol en heeft daar een aantal Alkmaarse vlagmomenten aan toegevoegd. Voorstel is om als blijk van medeleven in geval van nationale- en internationale ingrijpende gebeurtenissen en rampen gedurende 1 dag de Nederlandse vlag vanuit het stadhuis half stok te hangen. Op de momenten dat in het verleden alleen op het stadhuis werd gevlagd wordt dit uitgebreid naar de locaties in De Rijp en Stompetoren, zodat gemeentebreed uiting gegeven wordt aan de reden van vlaggen.
Bijlagen
-
3.10
Het ontwerpbestemmingsplan Dorpsstraat 60-62 Markenbinnen heeft van donderdag 9 november 2023 tot en met woensdag 20 december 2023 ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ontvangen. Het bestemmingsplan kan ter vaststelling naar de gemeenteraad gestuurd worden.
Bijlagen
-
3.11
Op basis van de dienstverleningsovereenkomst voert Stadswerk072 jaarlijks vervangingsinvesteringen uit. Op grond van het Bevoegdhedenregister is voor het verstrekken van de opdracht een collegebesluit nodig.
Bijlagen
-
3.12
Het totale stichtingskostenbudget is gedurende de uitvoering van het project opnieuw doorgerekend en blijkt niet toereikend en dient worden opgehoogd om het project door Alkmaar Duurzaam Vastgoed BV af te laten maken.
In de periode 2017 tot 2021 heeft de Raad in fases in totaal een budget toegekend van € 9.560.000 voor de bouw van het SOED Vroonermeer. Een gedetailleerd overzicht van de diverse besluitvormingsmomenten is als bijlage 1 toegevoegd.
Bijlagen
-
3.13
In de raadsvergadering van 4 november 2021 is een motie aangenomen van VVD en CDA waarin de Raad het college verzoekt: “Een zo ongehinderd mogelijk windgang te realiseren voor de Molen van Piet op kortst mogelijke termijn, en daartoe de huidige bomenhaag terug te snoeien en indien nodig te kandelaberen tot onder de stellinghoogte en dit structureel tot dit niveau te onderhouden, met ruime compensatie voor eventueel verloren groen en bomen op andere locaties, binnen de bestaande budgetten, en de daarvoor benodigde besluiten te nemen.“
Op 10 april 2023 heeft de Stichting Animo een brief aan het College en leden van de Gemeenteraad gestuurd, waarin zij verzoekt om in plaats van bomenkap te zoeken naar technische aanpassingen aan de Molen van Piet. Er is een reactie brief opgesteld aan Stichting Animo. In de brief wordt ingegaan op de onderzoeksresultaten van bureau van Reeuwijk en de reactie die bureau van Reeuwijk heeft gegeven op de voorgestelde (technische) wijzigingen door Stichting Animo.Bijlagen
-
4Raadsinformatie
-
4.1
De fractie van het CDA heeft ons op 17 december 2023 raadsvragen gesteld over de dreiging van het sluiten van scholen in de dorpen in het landelijk gebied Alkmaar.
Bijlagen
-
4.2
In mei 2021 heeft de raad besloten het Sportpaleis te renoveren volgens het zogeheten renovatie plus
scenario.Bijlagen
-
4.3
Verantwoording reis Parijs, in verband met ontwikkeling nieuw zwembad
Bijlagen
-
4.4
Het addendum is een aanvulling op het Raadsvoorstel dat 25 januari 2024 staat geagendeerd op de Raadsvergadering.
Bijlagen
-
5Raadsinformatie ter informatie aan college - reeds verzonden aan de raad
-
5.1
Bijlagen
-
5.2
Bijlagen
-
5.3
Bijlagen
-
5.4
Bijlagen
-
5.5
Bijlagen
-
6Ingekomen stukken
-
6.1
Bijlagen
-
6.2
Het college heeft de stukken opgevraagd bij beslispunt 2 Beantwoording Statenvragen nr. 79 van mevrouw Berkvens en de heer Kanik (D66) over verplichting batterijen bij zonneparken
Bijlagen